Priapism

Priapismul este o conditie patologica caracterizata prin aparitia de erectie prelungita care nu are legatura cu stimularea sexuala. De obicei, aceasta conditie este insotita de senzatii dureroase in radacina penisului. Spre deosebire de erectia adevarata, incordarea corpului cavernos, in principal este inca relativ moale. Urinare nu este afectata. Raporturile sexuale nu aduc usurare. De obicei, priapismul incepe pe timp de noapte, in timpul somnului.

Priapismul poate aparea atat la adulti cat si la copii.

priapismCauzele priapismului pot fi variate:

Priapismul poate avea la baza cauze psihogene. In acest caz apare la pacientii cu boli mintale, epilepsie, pacientii cu nevroze.

Priapism care are la baza cauze neurogene, apare in afectiuni ale creierului si maduvei spinarii – traume, tumore, encefalita.

Priapism somatic – apare la pacientii cu boli de sange (leucemie, anemie), la pacientii cu boli maligne si in cazul unor boli alergice.

Priapism datorat intoxicarii este rezultatul consumului de alcool, cocaina, droguri psihotrope.

Priapism medical se dezvolta datorita utilizarii anumitor medicamente (stimulatoare, antidepresive, medicamente folosite pentru a trata impotenta).

Priapism Ischemic. Cauzele pentru aceasta afectiune raman necunoscute.

In mecanismul priapismului un rol fundamental il joaca dezechilibru vascular in cadrul organelor cavernoase ale penisului. In timpul ischemiei prelungite (de alimentare insuficienta a sangelui cu oxigen) incep modificari degenerative in celule. In cazul existentei priapismului mai mult de trei zile sunt deteriorate ireversibil tesuturile penisului, ceea ce duce la pierderea functiei sale erectile, necroza si cangrena. Penisul devine cianotic, capul penisului dobandeste o culoare purpurie, apoi devine negru. Un astfel de mecanism este specific priapismului ischemic.

Tratamentul priapismului.
Initial se foloseste tratamentul conservator pentru priapism. Penisul este racit prin intermediul unor recipiente cu gheata. Cu acestea se efectueaza punctia organului cavernos sub anestezie locala, folosind un ac special. Prin intermediul acestuia se extrage excesul de sange, se spala corpul cavernos. Punctia da rezultate bune, in principal, in prima zi de la debut. Tratamentul priapismului ar trebui sa fie initiat de urgenta.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s